Sayfayı Yenileyerek ya da Başlığa Tıklayarak Arşivde Dolaşabilirsiniz

İhlas

İnsanlar görecek diye ameli terketmek riyâdır. İnsanlar görsün diye amel etmek
ise şirktir. İhlâs'a sarıl ki ikisinden de kurtulasın.

[Fudayl bin İyaz (r.a.)]

"..Sözlükte, h-l-s fiil kökü, “arınmak, ayrışmak katışıksız ve dupduru olmak” anlamına gelir. İhlâs ise, “bir şeyi, kendisine karışmış ve bulaşmış olan şeylerden arındırmak, ayrıştırmak ve sadece kendisi yapmaktır.."

Ne kadar övsem onların ilmine ulaşmaz ve takdir edemez..Onun için sadece aktarmakla yetinebilicem. İhlas (samimiyet) ne demek tam olarak gör :

“Yâ Hû, Yâ Men Hû, Lâ İlâhe İllâ Hû”

[Hz Ali (k.v.)]

bak: "Ya Allah! Dediğim zaman , niçin çağırıyorsun dedi. Şayet çağırmasam, bu sefer, çağırsana, diyor."

[Muhyiddin İbn Arabi (r.a.)]


"...Ancak ihlâs'a (samimiyet) erdirdiğin kulların müstesna."

[Hicr/40]


"..işte o vakit dine sarılarak, Allah'a tam bir >ihlas< ile dua eder ve: «Eğer bizi bundan kurtarırsan hiç şüphesiz şükreden kullarından oluruz!» derler."

[Yunus/22]

Karaya sağ salim çıkartıldıklarında aynı bilinci sürdürmüyorlar...yani Allah'ı ferahlık zamanında unutuyorlar da samimiyetsizliğe dönüp unutup da Allah'tan başka şeylere sarılıyorlar..Oysa ki o durumda hatırlamış anlamışlardı samimiyetin ve bağlılığın ancak kime olacağını ve aslında ancak neyin (samimiyet) ve kimin selamete erdirdiğini ferahlatabildiğini, her anlamda...hangi durum hal olursa olsun neyin ancak nereye vardığını ve nereden geldiğini ne olduğunu...

De ki; «Allah'dan başkasını mı dost edineyim ki, O göklerin ve yerin yoktan var edicisidir, yedirir, fakat yedireni yoktur.» De ki; «Müslümanların ilki olmam emredildi, bana 'sakın Allah'a ortak koşanlardan olma' denildi.»

[Enam/14]

O ki beni yedirir ve içirir.

[Şuara/79]

O Ahad ve Samed ve Vahid ve Gani ve Münezzeh ve şahdamarlarından! yakın olan O Allah