Sayfayı Yenileyerek ya da Başlığa Tıklayarak Arşivde Dolaşabilirsiniz

Sultan Baba (k.s.)

- İnsan vücudunun bütün kıymeti ruhtadır. Ruhu görmüyorsun değil mi?
- Evet, görmüyorum , şeyhim .
- Ahiret alemi öyle bir alemdir ki; nasıl dünyada iken vücudun içinde ruh kayıp ise, ahiret aleminde de ruhun içinde vücut kayıptır.

***

- Bazı müridler bıyıklarını dudaklarının üzerine kadar uzatıyorlar şeyhim. Bu uygun mudur?
- Deniz kenarına gittiğinde dalgaların kenara attığı çer-çöp gözüne ilişse de sen denizin enginliklerine yönelt bakışlarını...Denizin enginliğine göz atarsan kenardaki çer-çöp gözlerinden kaybolacaktır...Şunu unutma ki, karşındaki bir hata, bir faziletsizlik de etmiş olsa gönle dokunma! Gönül bir şişedir, tez kırılır. İyiliği emretmek ve kötülükten sakındırmak herkese farz ise de; Kur'an hükümlerinden yerine getirmen farz olan şeylerden birisi de " Onlar ki boş bir şeye rastladıklarında vakar ile oradan geçip giderler" ayet-i kerimesindeki Yüce Allah'ın (cc.) emrini dinleyipona uymaktır.

***

- Ey oğlum! Şunu da bil ki bazı kimseler evliyaullahın hal zevkiyle ulaştıkları ruhani makamları duyp onların bu durumlarını sözle anlaşılır sanıp kendilerini onların zümresinden kabul etmektedirler.Fakat hakikat adına edep ve ahlaka aykırı çeşitli davranışlar sergileyip nefsi arzuları için çalışmaktadırlar. Gerçekte bu tamamen nefislerinin istekleridir. Bunların şerrinden Allah'a sığınırız. Fakat bir kişi hakikat makamında yetkili ise o öyle bir makamdır ki bu makamın ne bir rengi vardır, ne de nişanı. Bu makam hiçbir şeye benzemez ve tam tasavvur edilemez. Onlar bu makama mürşid yardımıyla ulaşmışlardır. Belki içlerinden birisi gaflette kalmıştır ama şeriat ile daimdir; o ebrardan sayılır. >>Kendisinde gaflet bulunmayanda ise Nûr-u Muhammedî tecelli etmiştir. İşte o makamdakilerin nazarları kimyadır. Kur'an'ın sırrı onların manevi keşiflerinde ortaya çıkmıştır.<< Sırlarına herkesin aklı ermez. " Hüva'l-lâhüllezi lâ ilâhe illâ hû " ( O öyle bir Allah'tır ki, O'ndan başka ilah yoktur) sırrı sırlarına sıfat olmuştur.