Bir yolculuk esnasinda Resulullah - sallallahu aleyhi ve sellem-'le birlikte bulunuyorduk. Medineli bir hanim, bindigi devesinden sikilarak ona lanet etti.
Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- kadinin sozunu duyunca:
"- Uzerindekileri alin, deveyi salin gitsin. Cunku o deve lanetlenmistir" buyurdu.
imran der ki: O deve hala gozumun onundedir, insanlarin arasinda gezinirdi de kimse ona ilismezdi. (Muslim, Birr, 80)
*
Amir -radiyallahu anh-'dan nakledildigine gore Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- bir gun ashabiyla birlikte otururken elinde uzeri sarili bir sey bulunan bir adam gelir ve Efendimiz'e soyle der:
- Ey Allah'in Resulu seni gorunce buraya geldim. Gelirken bir agac kumesinin yanina ugradim. Orada bir kusun yavrularinin seslerini isittim de hemen onlari alip elbisemin arasina sardim. Derken anneleri gelip basimin uzerinde donmeye basladi. Neticede ben yavrularinin uzerini actim, anne kus gelip onlarin uzerine kondu. Ben tekrar uzerlerini orttum. Simdi onlar iste burada benimle beraberdir.
Nebiyy-i Muhterem -sallallahu aleyhi ve sellem-:
"- Onlari hemen birak" diye emretti.
Adam da birakti. Ama anneleri yavrularini terk etmedi.
Bunun uzerine Fahr-i Kainat -sallallahu aleyhi ve sellem- ashabina sordu:
"- Su annenin yavrularina sefkatine hayret ediyorsunuz degil mi?"
Ashap:
- Evet ya Resulallah, dediler.
Bunun uzerine Peygamberimiz -sallallahu aleyhi ve sellem-:
"- Beni hak ile gonderen Zat-i Zulcelal'e yemin olsun ki, Allah'in kullarina karsi rahmeti, su anne kusun yavrularina karsi tasidigi sefkatten daha fazladir. Onlari gotur, aldigin yere koy, anneleri de beraber olsun" buyurdu. Adam da onlari tekrar geri goturdu. (Ebu Davud, Cenaiz, 1)
*
Bir keresinde de Hz. Aise annemiz hircin bir deveye binmisti. Hayvani sakinlestirmek icin onu sert bir sekilde ileri geri goturmeye basladi. Nebiyy-i Muhterem - sallallahu aleyhi ve sellem- Hz. Aise'ye:
"- Hayvana yumusak davran! Cunku yumusaklik nerede bulunursa orayi guzellestirir. Yumusakligin bulunmadigi her davranis cirkindir." buyurdu. (Muslim, Birr, 78, 79).
*
"Bir kadin, olunceye kadar hapsettigi bir kedi yuzunden azaba ugradi ve bu sebeple cehenneme girdi. Hayvani hapsettiginde ona bir sey yedirmemis, icirmemis, yerdeki hasereleri yemesine bile izin ve imkan vermemisti." (Buhari, Enbiya, 54; Muslim, Selam, 151)
*
Resullullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Ensar'dan bir kimsenin bahcesine ugramis, orada bir deve gormustu. Deve, Peygamber - sallallahu aleyhi ve sellem-'i gorunce inledi ve gozleri yasardi. Efendimiz devenin yanina gitti, kulaklarinin arkasini sefkatle oksadi. Deve sakinlesti.
Bunun uzerine Hz. Peygamber:
"- Bu devenin sahibi kimdir? Bu deve kimindir?" diye sordu. Medinelilerden bir delikanli cikageldi ve:
- Bu deve benimdir, Ey Allah'in Resulu, dedi.
Fahr-i Kainat - sallallahu aleyhi ve sellem-:
"- Seni sahip kildigi su hayvan hakkinda Allah'tan korkmuyor musun? O, senin kendisini ac biraktigini ve cok yordugunu bana sikayet ediyor" buyurdu. (Ebu Davud, Cihad, 44)
*
"Hayvanlarinizin sirtini minberler olarak kullanmaktan sakinin. Zira tek basiniza guclukle gidebileceginiz bir yere sizi goturmeleri icin Allah onlari sizlere musahhar kildi (emrinize verdi) . Arzi da sizin (durma yeriniz) kildi, oyleyse ihtiyaclarinizi arz uzerinde gorun." (Ebu Davud, Cihad, 55)
*
Peygamberimiz hayvanlari dovusturmek maksadiyla onlari tahrik etmeyi yasaklamistir. (Ebu Davud, Cihad, 51; Tirmizi, Cihad, 30)
*
Efendimiz -sallallahu aleyhi ve sellem- ashabini canli hayvanlarin atis hedefi yapilmasindan da siddetle sakindirmistir. ibn-i Omer - radiyallahu anhuma-'dan rivayet edildigine gore kendisi birgun, bir kusu hedef olarak dikip ona ok atan Kureysli genclerin yanina ugramisti. Hedefe isabet etmeyen her ok icin kus sahibine bir odeme yapiyorlardi. Gencler, ibn-i Omer'in geldigini gorunce etrafa dagildilar.
ibn-i Omer arkalarindan soyle seslendi:
- Bunu yapan kim? Allah ona lanet etsin. Nitekim Resullullah - sallallahu aleyhi ve sellem- de canli bir hayvani hedef olarak dikip ona atis yapana lanet okumustu. (Buhari, Zebaih, 25; Muslim, Sayd, 59)
*
Peygamberimiz hayvanlarin yuzunun daglanarak tabii gorunumlerinin bozulmasini da yasaklamistir. ibn-i Abbas -radiyallahu anhuma-' dan rivayet edildigine gore Nebi - sallallahu aleyhi ve sellem-, yuzune damga vurulmus bir merkebin yanindan gecti. Bunun uzerine:
"- Bu hayvanin yuzunu daglayana Allah lanet etsin!" buyurdu. (Muslim, Libas, 107)
*
Utbe bin Abdillah es-Sulemi -radiyallahu anh- anlatiyor:
Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- buyurdular ki:
"Atin alnindaki tuyleri kesmeyin, yeleleri de kesmeyin, kuyrugundaki tuyleri de. Cunku kuyrugu sinekleri vs. kovalar, yeleleri onu isitan elbisesidir, alni ise orada hayir baglidir." (Ebu Davud, Cihad, 41)
*
Enes -radiyallahu anh-'dan nakledildigine gore birgun Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem-'in ridasi ile atinin alnini oksadigi goruldu. Bunun sebebi sorulunca:
"- Ben bu gece at mevzuunda azarlandim." diye mukabelede bulundu. (Muvatta, Cihad, 47)