Sayfayı Yenileyerek ya da Başlığa Tıklayarak Arşivde Dolaşabilirsiniz

İsim/Müsemma

Baba, çocuğuna binek olduğunda, hem ona yakınlık hem de oyuncak olur. Baba Oyuncak olmadığı gibi, oyuncaklarla da çocuğu için oynar. Oynanılan şey ne olursa olsun ismi "Oyuncak" olması gibi, Yakınlığa da öylece, sadece "İsim" olmuştur..Bu sözlerin "Anlamına" Müsemma "Zat" hiç değişmedi..Sadece "İsimlerinin Müsemmaları" değişmektedir.. Çocukların nefslerinin Baba, Yaşlıların nefslerinin Çocuk olması gibi...Ruh ise yaşlanmayandır işte gördün..Müsemmalara Zat olan Kendi üflediği Ruhlar ancak O'nun nefslerdeki tasarrufundan dolayı Ruhlarına kuşanabilirler..Nefs ise Müsemması gereği zulmedicidir.. Nefs, tasarrufda "Dilekler Müsemmasına" soyulduğunda, Aciz olduğunu öğrenmesi ile birlikte, artık Rabbi katında, kendi nefsine yönelmiş, özel bir tasarrufta, hedef haline gelir...

***

Ve izâ messekumud durru fîl bahri dalle men ted’ûne illâ iyyâh(iyyâhu), fe lemmâ neccâkum ilel berri a’radtum, ve kânel insânu kefûrâ(kefûren).

1. ve izâ messe-kum : ve size dokunduğu zaman
2. ed durru : bir zarar, bir sıkıntı, bir tehlike
3. fî el bahri : denizde
4. dalle : saptı, gitti
5. men ted'ûne : çağırdığınız, davet ettiğiniz, dua ettikleriniz
6. illâ iyyâ-hu : sadece o hariç, ondan başka
7. fe lemmâ : böylece, olduğu zaman, olunca
8. neccâ-kum : sizi kurtardık
9. ilâ el berri : karaya
10. a'radtum : yüz çevirdiniz
11. ve kâne : ve oldu
12. el insânu : insan
13. kefûren : çok nankör

"Rabbimiz! Biz kendimize zulmettik; eğer bizi mağfiret etmezsen ve bize merhamet etmezsen o zaman ziyana uğrayanlardan oluruz." (Â'raf, 7/23)

"Çünkü onlar yeryüzünde büyüklük taslıyor ve kötü tuzaklar kuruyorlardı. Halbuki kötü bir kasıt, kendi ehlinden başkasına arız olmaz. Onlar, öncekilere uygulanan kanundan başkasını mı bekliyorlar? Allah’ın kanununda bir değişiklik bulamazsın. Allah’ın kanununda bir sapma da bulamazsın." (Fatır: 35/43)

"Nefsini bilen, Rabbini bildi" (s.a.v.)

***

Bu sonuçlar, isimlerin olmadığı bir mümkün hayal edildiğinde bile "Müsemma" olarak varlıklarını sürdürür haldedirler.

Hakk, işte gözsüz de, isimsiz de..
Geride gözde fikirler..

O'nunlayken...

***