Sayfayı Yenileyerek ya da Başlığa Tıklayarak Arşivde Dolaşabilirsiniz

Zan/İftira/Hakikat/Hakikatler

Eğer tecrübeye dayanarak ve sıhhatli, doğru bilgiyle hareket eden bir kulsan, sen Akıl sahibi insanlardansın demektir.İnsanların çoğu böyle değildir.Çoğunluk duygularıyla hareket eder.Bir bilgi ve tecrübe sahibi olmadan.Sana ağır gelen hatalı tespitlerle seni yorarlar ki asla onların bu zanlarının peşinde olma.Onlar senin gibi hareket etmezken onların seni tanıyabileceklerini nasıl umabilirsin.Sen yalnızca hakikatlere göre yalnızca kendi nefsine kınayıcı ve uyarıcı ol ve hep yukarıda söylendiği gibi Akıllıca hareket et.Örneğin bu yazıyı okuyan öyle bir insan şu an nefsinden şöyle bir fısıltıya kulak veriyor hak veriyordur:"Ne biliyor da konuşuyor;ne zannediyor bu kendini"...İşte böylesi bir kimse cahildir. Benlikleri ve şahısları düşünmektedir.Hakikatle ve hakikatlerle işi olmaz. Duygular,hisler,sezişler sıhhatli bir bilgiye göre değil suretlere göredir. Suretlerse işlerin hakikatine ermek için hiçbir zaman yeterli olmaz.

“Eğer yeryüzündeki insanların çoğunluğuna uyarsan, seni Allah’ın yolundan saptırırlar. Zira onlar, zandan başka bir şeye uymuyorlar ve dolayısıyla onlar ancak yalan söylerler”(En’am: 116)

Hazreti Ali efendimiz (r.a.) bu hakikat yüzünden öyle dedi : "Hakikatı insanların ölçüleriyle değil; insanları hakikatın ölçüleriyle tanı."