Sayfayı Yenileyerek ya da Başlığa Tıklayarak Arşivde Dolaşabilirsiniz

Şirk (Devam)

Gecenin karanlığı onu kaplayınca bir yıldız gördü, Rabbim budur, dedi. Yıldız batınca, batanları sevmem, dedi.

Ay'ı doğarken görünce, Rabbim budur, dedi. O da batınca, Rabbim bana doğru yolu göstermezse elbette yoldan sapan topluluklardan olurum, dedi.

Güneşi doğarken görünce de, Rabbim budur, zira bu daha büyük, dedi. O da batınca, dedi ki: Ey kavmim! Ben sizin ortak koştuğunuz şeylerden uzağım.


(Putperestlere) dedi ki: "Elinizle yapıp tanrı kabul ettiğiniz heykellere mi tapıyorsunuz?"

İşte böylece biz İbrahim'e göklerin ve yerin melekûtunu gösteriyorduk ki, yakîn sahiplerinden olsun.

"Hâlbuki sizi de, yaptıklarınızı da, Allâh yaratmıştır!"

De ki: Allah'ı bırakıp da bize fayda veya zarar veremeyecek olan şeylere mi tapalım? Allah bizi doğru yola ilettikten sonra şeytanların saptırıp şaşkın olarak çöle düşürmek istedikleri, arkadaşlarının ise: "Bize gel! " diye doğru yola çağırdıkları şaşkın kimse gibi gerisin geri mi döndürüleceğiz? De ki: Allah'ın hidayeti doğru yolun ta kendisidir. Bize âlemlerin Rabbine teslim olmamız emredilmiştir.


Bazı Fiil'lerin, Niyet'de Şirk olması mümkündür. Fakat yalnız başına "Fiil" hiçbir surette Şirk olamaz. Şirk olduğu bildirilen Fiil'ler Şirk'tir. Fakat bir İnsan diğer bir İnsana Şirk'te olduğu hakkında Niyet bakımından asla Hüküm veremez. Çünkü Geniş bakıldığında Allah'ın Niyetini hiçbir İnsan bilemez. Örnek olarak Hz İbrahim a.s. efendimizin Şirk'e düşmesini verebiliriz. Onun Şirk'e düşmesi bilakis Allah'ın İşi idi : "İşte böylece biz İbrahim'e göklerin ve yerin melekûtunu gösteriyorduk ki, yakîn sahiplerinden olsun.". Ve o, bu Tecrübeden sonra şöyle demiştir : "Elinizle yapıp tanrı kabul ettiğiniz heykellere mi tapıyorsunuz? Hâlbuki sizi de, yaptıklarınızı da, Allâh yaratmıştır!".. Şimdi hiçbir Kul bir başka Kulun Şirkte olduğu ( İkilik'te filan ) olduğu Hükmünü veremez; fakat bir İlmi var ise bu konuda sadece Kendi Nefsini yoklar.

Çünkü başkasının Şirkte olduğunu asla Bilemez ve İddia edemez ! Bu türlü Cahil kimseler pek çoktur. "İkilik" kelimesi bunların ağzından hiç düşmez; fakat bu, İlim bakımından Noksan oluşlarındandır. Örneğin bu Cahil Kimseler "İlla Allah" ile "La İlahe İllallah" kelimelerindeki benzer incelikten habersizlerdir. Onlar sadece papağan gibi "İkilik" deyip dururlar.